CTP: „Poate o să câștige alegerile PNL-ul, dar CCR va lucra în continuare în favoarea PSD”

CTP: „Poate o să câștige alegerile PNL-ul, dar CCR va lucra în continuare în favoarea PSD”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu (FOTO: Digi 24 - captură video)
Publicat: 17/10/2020, 01:42
Actualizat: 17/10/2020, 02:08

Cristian Tudor Popescu (CTP) a comentat vineri seară, la Digi 24, conflictul dintre premierul Ludovic Orban și președintele Curții Constituționale a României (CCR), Valer Dorneanu.

Gazetarul spune că în ceea ce privește stabilirea datei alegerilor, premierul are dreptate când spune că nu pot să stabilească parlamentarii ziua în care va avea loc scrutinul, pentru că ei sunt implicați, au interes direct în asta.

„Ăsta este un argument foarte logic și foarte puternic!”, a precizat Cristian Tudor Popescu.

De asemenea, CTP atrage atenția că și în cazul în care PNL va câștiga alegerile, îi va fi greu să guverneze pentru că „această Curte Constituțională va lucra în continuareîn favoarea PSD”.

„Domnul Dorneanu făcând apel la Comisia de la Veneția, la Consiliul Europei… Dar când au luat hotărârea aia în legătură cu Laura Codruța Kovesi, atunci au făcut vreun apel să vadă ce zice Comisia de la Veneția? Înainte să ia acea hotărâre, au făcut vreun apel la organismele europene?

De pildă, la Asociația Curților Constituționale din Europa, unde vor să facă acum apel. Atunci au întrebat «Oare e bine ce vrem să facem noi?», ca să nu ajungem în situația de a ne spune CEDO că ce facem este foarte rău și împotriva oricăror reguli democratice? Nu! Atunci nu au întrebat nimic.

Aici are dreptate Orban! Asta nu înseamnă că îmi este simpatic Orban în vreun fel. Dar, are dreptate spunând că nu pot să stabilească parlamentarii data alegerilor parlamentare, pentru că ei sunt implicați, au interes direct în asta. Ăsta este un argument foarte logic și foarte puternic.

Și, de fapt, este aceeași poveste repetată cu imunitatea parlamentară – unde hotărăsc parlamentarii dacă unul dintre ei va merge pe calea justiției, sau nu. Așa și aici! Hotărâm noi cât mai stăm în funcții. Cum să faci asta? Nu este în regulă! Trebuie ca altă instituție să hotărască data când au loc alegerile, și acea instituție, firește, nu poate să facă lucrul ăsta de capul ei, ci pe baza unor legi, a unor reglementări, ceea ce în cazul de față Guvernul a făcut – 6 decembrie este data alegerilor parlamentare. În jurul acestei date s-au întâmplat lucrurile de 30 de ani încoace.

Din punctul ăsta de vedere este o hotărâre care însă nu-i o noutate la această Curte a lui Dorneanu. Sau, ar trebui să-i spun «Curte al lui Dorneanu». Că dânsul are o altă gramatică a genitivului, domnul Dorneanu. L-am auzit și eu azi la televizor: «Parlamentul este a poporului!». «A poporului», zice domnul Dorneanu. Dânsul fiind… are doi «crieri» în cap, e profesor universitar… „Parlamentul este a poporului!”.

Deci, poate că o să câștige alegerile PNL-ul acum și o să facă alianță cu USR, cu PMP… Da, dar această Curte Constituțională va lucra în continuare – indiferent de rezultatul alegerilor -, va lucra în favoarea PSD. Asta va face! Și atunci cred că în continuare îi va fi greu să guverneze următorului guvern, sau aceluiași, nu știu, care va veni”, a declarat CTP, la Digi 24.

CCR a publicat, miercuri, motivarea deciziei prin care a stabilit că legea prin care Parlamentul stabilește data alegerilor legislative este constituțională.

Potrivit acesteia, alegerile pot fi amânate cu 3 luni, până în martie, dacă Parlamentul decide. Totodată, CCR spune că odată intrată în vigoare legea (după promulgare), Hotărârea de Guvern prin care executivul stabilește data alegerilor pe 6 decembrie își încetează efectul.

CCR precizează că „alegerile parlamentare vor avea loc peste termen, aşadar, într-un termen de cel mult 3 luni de la expirarea mandatului de 4 ani al Camerelor”.

Judecătorii CCR au mai decis că în cazul prelungirii mandatului Parlamentului, „stabilirea datei alegerilor nu poate fi făcută de Guvern, ci doar de Parlament, or în actualul context epidemiologic riscul există așa că este normal ca data alegerilor să treacă în dreptul prerogativelor Parlamentului”.

Procedural, legea declarată constituțională de CCR merge la președintele pentru promulgare. Șeful statului are la dispoziție 10 zile pentru a promulga legea sau pentru a cere Parlamentului reexaminarea.

De asemenea, după reexaminare, președintele mai are la dispoziție alte 10 zile, după care este obligat să promulge legea. Mandatul actualului Parlament expiră pe 20 decembrie 2020.

Ludovic Orban, despre CCR: „Trebuie schimbat ceva, trebuie eliminați politrucii de acolo!”

Premierul Ludovic Orban nu este de acord cu ultimele decizii ale CCR, criticând joi seară, la Digi24, această instituție, după decizia „abracadabrantă” pe care a luat-o în legătură cu alegerile parlamentare.

Orban a spus că instituția trebuie „schimbată” și curătață de politruci, iar din componența ei ar trebui să facă parte tehnocrați.

„Singura variantă” prin care alegerile parlamentare ar putea fi anulate: Un deputat PNL a făcut anunțul

Un deputat PNL a dezvăluit care ar fi „singura variantă” prin care alegerile parlamentare care urmează să aibă loc pe 6 decembrie ar putea fi anulate.

Răzvan Prișcă, deputat PNL, a declarat luni, 12 octombrie, că „singura variantă” în care alegerile parlamentare de anul acesta ar putea fi amânate este declararea stării de urgență la nivel național.

„Singura variantă de amânare a alegerilor este instaurarea stării de urgență. Facem tot ce e omenește posibl să evităm acest lucru, trebuie salvată economia pentru că am fost la buza prăpastiei în primăvară”, a declarat deputatul PNL Răzvan Prișcă, la Antena 3.

Dragoș Tănase
Dragoș Tănase are o experiență de peste 20 de ani în presa online. A absolvit Facultatea de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion în anul mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Dezvăluiri tulburătoare. Rana fatală a Prințesei Diana, "mică, în locul nepotrivit și foarte rară”, care...
Palatul Buckingham a început să planifice funeraliile Regelui Charles. Ce se va alege de Regina...
FOTO. Imagini incendiare în costum de baie cu una dintre cele mai frumoase femei din...
Avertismentul pensionarilor nemulțumiți de noile decizii: „Ne-au amăgit. Or să primească la vot ce merită”...
Roxana Dobre a tăcut cât a tăcut, dar nu a mai suportat și a spus...
Site-ul unde mii de oameni își caută un partener cu care să își pună capăt...
ŞOC! Fiica lui Năstase: 'Am fost preşul lui dintotdeauna, încă de când a vărsat vin...
Recunoști fetița din imagine? Acum are 39 ani și este adorată de sute de mii...
Poliţia Română a dublat numărul de locuri scoase la concurs. 13.000 de posturi sunt neocupate
Snopit în bătaie de un vecin, Cristian a murit! "Fiecare os din fața lui e...
Un infractor a reușit să se dea drept polițist timp de un an și jumătate....
Știrea momentului în România! Ion Iliescu la 94 de ani a...
Ce reprezintă litera B la o mașină cu transmisie automată. Explicația fiecărui mod
Taxiurile fără şofer le iau pâinea de la gură taxiurilor clasice: apelare facilă şi preţuri...
ASTRONOMII au obținut primele imagini cu STEAUA NORDULUI! Cum arată POLARIS?
Anunț pentru românii care au contract cu DIGI. Nu mai pot alege după 8 septembrie
Bicarbonatul de sodiu înlătură mirosurile neplăcute din șifonier
Ce au vrut să mânânce Ed Sheeran și Chris Hemsworth în România. Unde au ținut...
"Ultima misiune pentru Roberta". Ea este polițista de 21 de ani, ucisă de remorca unui...
Câți prieteni are Anamaria Prodan. Ce spune despre oamenii care au dezamăgit-o. “Cel care e...
Misterul scufundării superiahtului miliardarilor, investigat de anchetatori. Ce ipoteze se iau în calcul
BANCUL ZILEI. Bulă merge la o tipă acasă. Dormitorul era plin de jucării de pluș....
De ce pisicile zgârie mobila din casă?